Hva bruker du tiden din på?

Prioriteringer. Tid. Hvem er du sammen med? Hva gjør du? Hvilke penger bruker du? Og ikke minst: hvordan har du det?

Minimalisme og rydding handler ikke bare om å eie minst mulig ting. Det handler også om å leve et meningsfylt liv. Å prioritere. Gjøre det du ønsker og har glede av. Det betyr ikke at livet alltid smiler og du unngår alle utfordringer. Det er også en del av livet! Men hvem går du da til? Hva gjør du når du er nedenfor? La oss finne ut av hvordan vi bruker tiden vår, sammen.

En av mine favoritthjelpemidler i arbeidspraksis er kakediagrammet. Vi skal nå se på hvordan hverdagen ser ut. Begynn med å tegne tre sirkler på ett ark (eller digitalt). Den første sirkelen skal representere hvordan du brukte tiden din en gjennomsnittlig uke for fem (eventuelt ett eller ti) år siden. Ta en periode hvor du vet noe har forandret seg. Før sykdom for eksempel. Du trenger ikke være kjempenøye. Og du kan godt fjerne noe som du ikke tenker er relevant. Slik ser mitt diagram ut:

SAMSUNG CSC

Den neste sirkelen skal illustrere hvordan du har brukt den siste uken din. Har den vært spesiell (som ved reise, ferie eller influensa) tar du den siste "vanlige" uken. Men prøv å tenk over nøyaktig hva du har brukt tid på. Vasket mye? Ryddet? Ligget på sofaen? Kjør bil? Bare du vet hva som er vanlig for deg. Og husk at vanlig ikke betyr dårlig.

SAMSUNG CSC

Så kommer den beste delen! I den tredje og siste sirkelen skal du fylle inn hvordan "drømme-hverdagen" (jeg elsker det ordet!) din ser ut. Hva liker du å gjøre? Hva vil du ikke gjøre? Hva må du gjøre? Er det noe du vil gjøre mer eller mindre av? Og er det noe i sirkel to som du ikke forstår hvorfor er der? Eller som bare er der fordi det alltid har vært slik/som i sirkel en? Vær så konkret så mulig, selv om du ikke trenger å være nøye med tall og inndeling. Og husk at du ikke skal skrive ned hva du tror eller mener andre forventer av deg. Hvis du ikke vil bruke noen tid på å vaske hjemmet ditt, fjern det og skaff hjelp! Det kan høres tullete ut, men det kommer til å senke skuldrene dine. Alt i livet er ikke gøy, men mye kan være det.

SAMSUNG CSC

Forhåpentligvis motiverer dette deg til å leve det livet du ønsker. Et av mine favorittsitat er "du kan drømme før du har sovnet". Det betyr at du også kan leve etter disse drømmene! Nå skal jeg henge opp disse på badet slik at jeg ser det når jeg står opp og legger meg. Til neste gang;

God rydding! x

 

#rydde #tid #prioriteringer #livskvalitet #kakediagram #drømmelivet

4 kommentarer

birgerfa

10.08.2017 kl.18:45

Det er et viktig emne du tar opp her. Det er ikke alltid like enkelt å prioritere riktig, men jeg er helt enig i at det går lettere når man har laget seg en "liten plan" for dette. :)

ryddefeber

10.08.2017 kl.18:59

birgerfa: Takk for kommentaren! Absolutt ikke enkelt, men mulig med litt refleksjon og en plan som du sier :)

Kjersti

10.08.2017 kl.19:23

Prioriteringer er ikke så enkelt; men å se det på den måten tydeliggjør nok om det er noe en ønsker (burde?) endre. Takk for tipset!

ryddefeber

11.08.2017 kl.12:54

Kjersti: Absolutt! Veldig god metode for bevisstgjøring. Ha en fin dag :)

Skriv en ny kommentar

Opprydding. Organisering. System.
Minimalisme. Zero Waste. Livsstil

Kategorier

Arkiv

hits