#7DMR1 Klær, sko og tilbehør

Vi begynner denne utfordringen med et brak. Klær, sko og tilbehør er det første vi skal rydde i "7 dager med ryddefeber". Siden du har bestemt deg for å delta, regner jeg med det er noe som har motivert deg til å begynne. Forhåpentligvis er du klar for å rydde ut og kvitte deg med det du ikke lenger har glede av. Og nettopp derfor begynner vi med denne kategorien. Det er ofte i klesskapene våre vi har mest ting vi ikke bruker (som ikke gir oss glede). Det anslåes at vi i den vestlige verden kun bruker 20-40% av det vi har i klesskapet vårt. Det betyr at 60-80% ligger uberørt. Det kan være greit å ha i bakhodet når vi nå skal i gang med dagens ryddeøkt.

Men før vi begynner er det et par ting jeg ønsker at du tenker over:

  • Forstyrrelser. Har du noe som kan forstyrre deg fra å fokusere eller ta de riktige beslutningene? Mennesker, lyd og tiden kan gjøre det vanskeligere å komme gjennom ryddingen.
  • Mål. Hvilket mål har du satt deg for dagens ryddeøkt? Tenk også over hvordan du ønsker at klesskapet ditt skal se ut når du er ferdig (antall plagg, fargeskala, sesong og bruksområde).

 

SAMSUNG CSC

- Samling av antrekk og kombinasjoner jeg liker -

Første steg er å samle alt av klær, sko og tilbehør på et sted. Sengen og området rundt er et godt alternativ. Hent ting fra skittentøyskurven, gangen og boden. Ikke la noe bli liggende igjen! En metode for å sikre seg at man ikke har glemt igjen noe, er å si til seg selv at alle plaggene som nå ikke ligger i haugen av klær, skal doneres. Forhåpentligvis blir du ikke overrasket over hvor mye du eier, men det hender. Ikke la deg demotivere av dette. Jeg kan forsikre deg om at det kommer til å bli så deilig når vi er ferdige. 

Tips! Om det er noen plagg du allerede vet at du vil kvitte deg med, legger du de unna med en gang.

SAMSUNG CSC

Videre skal du sortere plaggene i følgende kategorier: sko, yttertøy, underdeler, overdeler, undertøy, pentøy og tilbehør. Har du mange i en av disse kategoriene, kan du dele inn videre, som for eksempel flanellskjorter, skinnskjørt eller korte topper. Dette vil gi deg en oversikt over hvor mye har av hver ting. Og her vil jeg anbefale deg å tenke nøye over hvor mange du faktisk trenger (uavhengig om det er ulike detaljer!).

SAMSUNG CSC
- skjerf, bikinier, singletter, bukser, jakker -

Gjør deretter klar eget område for klær som skal kastes, selges, doneres og sentimental verdi. Få ting trenger å kastes, da mange organisasjoner tar i mot plagg om har hull eller lignende. Husk bare at det du donerer, må være rent. Når det gjelder klærne du vurderer å selge, er det lurt å spørre seg om følgende: "er prisen jeg får for dette, verdt tiden min?". Om nødvendig kan du også ha en egen dunge for ting som må til skredder -men gi deg da kun noen få dager til å levere de. Blir de ikke fikset innen uke, doneres de! Noen ønsker også en kanskje-gruppe, noe jeg personlig unngår. Jeg mener du må vite med sikkerhet at plagget du beholder er noe du ønsker å beholde, ikke noe du kanskje får bruk for en gang om x år. Om du allikevel bestemmer deg for en kanskje-dunge, er dette noe jeg anbefaler å gå gjennom mot slutten av dagens prosess, før du tar for deg det av sentimental verdi.

SAMSUNG CSC

- Selge, beholde, kaste, donere, skredder -

Så begynner moroa! Begynn å plukke ut de plaggene du med sikkerhet kan si at du elsker. Du vet den jakka du fant i LA, eller kjolen du føler deg fantastisk i.  

Deretter går du gjennom hver kategori og ser hvilke plagg du vil beholde. Tenk på hva du føler deg flott i, og hva som passer deg og din livsstil. Noen plagg du ikke ønsker å ha i klesskapet ditt er: ødelagte og utvaskede plagg, de som er for små eller for store (ingen unntak!) og de du ikke har brukt på x antall måneder. Jeg pleier vanligvis å kvitte meg med hverdagsklærne etter 6 måneder og sesongplagg etter et år. Avslutt med plagg av sentimental verdi. De plaggene du virkelig ikke klarer å gi slipp på, selv om du ikke bruker de, kan legges i en egen eske. Alternativt kan du ta bilde av plaggene, før du donerer de. 

 

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
- Før og etter -

 

Til slutt er det på tide å henge klærne du elsker og som du har bestemt deg for å beholde, tilbake i klesskapet. Her kan du for eksempel fargekoordinere eller henge etter kategori. Husk også at noen klær har det bedre uten hengeren, brettet i hyller. Og husk å kvitte deg med alt annet så fort som mulig, så slipper du å tenke mer over det senere. Du har det bedre uten disse plaggene i hjemmet ditt.

GRATULERER! Du har gjennomført første dag i 7DMR. Nå er det lov å gi seg selv en klapp på skulderen, og nyte synet av din nye, spesialtilpassede garderobe. Denne følelsen er det verdt å ta med seg.

God rydding! x

 

#ryddefeber #7DMR #declutter #klær #opprydding
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Opprydding. Organisering. System.
Minimalisme. Zero Waste. Livsstil

Kategorier

Arkiv

hits