Fast Fashion

Et tema som har engasjert meg de siste månedene er fast fashion. Fast fashion innebærer oppdaterte moteplagg, som jevnlig skiftes ut, på billigst mulig måte. Jeg hørt først om termen gjennom noen tilfeldige YouTube-videoer jeg kom over, og har siden det prøvd å øke bevisstheten min rundt kjøp-og-kast(doner/selg)-vanene mine. For bare noen tiår siden ble klærne i butikkene byttet ut to ganger i året. Sesongene var inndelt i i sommer/høst og vinter/vår. Men i dagens forbrukersamfunn kommer det nyheter i butikkene hver uke, noen ganger også flere ganger i uken. Det innebærer at vi får 52(!) nye sesonger i løpet av et år! Den oransje genseren du kjøpte i forrige uke, er allerede gammel. Det er kommet nyere "mote", og du må igjen ut for å handle for å ha det "nyeste". For en genial foretningsidé! Men oi så skremmende...

(illustrasjon til ettertanke, ingen sikker kilde)

For at kleskjedene skal ha råd til å lage 52 sesonger hvert år, og samtidig tjene godt, reduserer de produksjonskostnadene. Dette gjør også at produktene kan selges billig, slik vi som forbrukere har råd til å skaffe nye klær flere ganger i måneden. Kjedene flytter fabrikkene til land som Bangladesh, hvor både arbeidslovene og arbeidsforholdene er langt dårligere. Kvinner og barn arbeider opp mot 60 timer i uken, i rom uten god nok ventilasjon, med en lønning som ikke dekker noen grunnleggende behov. Eierne av kleskjedene argumenterer med at de faktisk skaper arbeidsplasser i disse landene. Dette er elendige arbeidsplasser vel og merke. 

For meg er dette motivasjon til å unngå å handle i butikker som fører mange "sesonger", og som jeg vet ikke behandler de ansatte som lager klærne særlig godt. Et eget innlegg om dette kommer senere, men fram til da vil jeg anbefale deg å se dokumentaren The True Cost. Den handler om hvordan nettopp fast fashion fungerer, og hvordan arbeidsforholdene i de asiatiske landene er. De viser de negative sidene ved materalisme. Håper dette motiverer deg til å tenke litt ekstra over hvem som har laget det du vurderer å kjøpe. Billig er ikke alltid bra ;)

God kunnskap! x

 

#ryddefeber #fastfashion #materalisme

2 kommentarer

Elisa

20.07.2017 kl.19:32

Interessant lesing! Men lurer på en ting, for de produserer vel ikke like mye klær av hver sesong nå som det er 52 sesonger, som det de gjorde den gangen det bare var 2 sesonger?

ryddefeber

20.07.2017 kl.23:03

Elisa: det har du trolig rett i. Jeg har dessverre ingen tall på dette, men poster om jeg skulle finne. Personlig ser jeg for meg at mengden er lik om ikke større, dessverre. Spesielt fordi man hadde mange færre plagg før enn i dag, som bildet (fra USA) sier.

Ha en fin kveld!

Skriv en ny kommentar

Opprydding. Organisering. System.
Minimalisme. Zero Waste. Livsstil

Kategorier

Arkiv

hits