KonMari-metoden

De aller fleste ryddeentusiaster har hørt om Marie Kondo og boken "The Life-Changing Magic of Tidying". Ryddingens guro og tilhørende bibel. Men har du ikke hørt om KonMari-metoden enda; fortvil ikke! Nå vil jeg fortelle deg om denne fantastiske ryddemåten. Dette er kun en forenklet framgangsmåte av metoden, men du kan alltids kjøpe (eller låne) boken om dette vekker interesse. 3-2-1

 • What sparks joy? Rydding handler om mer enn bare legge ting på et sted slik at det ikke ser rotete ut. Det er en prosess hvor man begynner med å kvitte seg med ting som ikke gir glede. Det innebærer å kvitte seg med "kan få bruk for" eller "likte det før"-ting. Takk hver enkelt gjenstand for det den har gjort for deg, og fortsett livet ditt. 

 

 • Rydd etter kategori, ikke rom. Dette er kanskje den vanligste feilen folk gjør når de rydder. Det gjør at du ikke ser hvor mye du eier, hvilke ting du har flere av og glemmer noe i en bortgjemt skuff. Marie Kondo anbefaler å rydde i følgende rekkefølge: klær, bøker, papirer, komono (ting utenfor disse kategoriene) og til slutt ting med sentimental verdi. 

 

 • Komono aka. alt annet søppel. Rekkefølgen for rydding av ting i komono-kategorien er: cd og dvd'er, skjønnhetsprodukter, sminke, tilbehør, verdisaker (pass, kort ol.), elektronikk, husholdningsartikler, kjøkkenutstyr og annet. Om du har hobbyer som krever utstyr (maling, riding osv) kan disse ryddes her. 

 

 • Ryddeprosessen. Selve prosessen, som er lik i hver kategori, foregår på følgende måte: ta fram absolutt alt du eier innenfor kategorien og samle det på et sted. Det gjelder ting som er i boden, lånt bort og som oppbevares i foreldrene dine sitt hus. Det du glemmer å finne fram, skal du kvitte deg med! Ta deretter opp hver eneste gjenstand, og spør deg følgende: "gir dette meg glede?". Hvis svaret er noe annet enn "JA!", si takk og forvell. 

 

 • Gi hver ting et hjem. Det er viktig at dette ikke er tenkt ut på forhånd og heller ikke planlagt, da du kommer til å ta vare på mer enn det som faktisk gir deg glede. Marie Kondo mener heller ikke at det er nødvendig å kjøpe inn esker eller andre ting for organisering, da dette gjør huset ditt mer rotete. Hun anbefaler videre å samle alt innenfor en kategori på et sted, da du vil unngå å miste ting og igjen kjøpe flere av en. Og naturligvis; hver eneste ting skal tilbake til plassen sin etter bruk -ellers blir det rotete!

 

TIPS!

 • Begynn med å spørre deg om hvorfor du ønsker å rydde. Vil du spare penger, få mer tid eller finne overskudd? Alt er mulig!
 • I følge Marie Kondo er det best at denne prosessen foregår samme dag eller samme helg. "Tidy a little a day and you'll be tidying forever"
 • Spar alt du kommer over av sentimental verdi til slutt. Da er du blitt dreven på å kvitte deg med ting som ikke lenger gir deg glede.
 • Unngå forstyrrelser. Musikk, kjæreste, venner eller netflix vil forstyrre deg fra å ta riktig beslutning. 
 • Begynn med deg selv, ikke forvent at de rundt deg ønsker å delta i denne prosessen. 
 • Og til slutt: bare fordi du kvitter deg med noen ting, betyr ikke at du gir slipp på minner eller identiteten din.

 

God rydding! x

 

#ryddefeber #mariekondo #declutter #konmarimetoden

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Opprydding. Organisering. System.
Minimalisme. Zero Waste. Livsstil

Kategorier

Arkiv

hits